Аз съм тук, за да изпълним конституционната процедура.  Това заяви

...
Аз съм тук, за да изпълним конституционната процедура.  Това заяви
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Президентът трябва да намери балансирано решение в този момент

Аз съм тук, с цел да осъществим конституционната процедура.

 

Това съобщи подуправителят на Българската национална банка Андрей Гюров след срещата си с президента Румен Радев относно процедурата за назначение на длъжностен министър-председател.

 

„ Обсъдихме ролята и дилемите на Българска народна банка в процеса на присъединение към еврозоната, всички нормативни и други процеси, свързани с еврозоната, отговорността на Централната банка и дилемите, които предстоят “, посочи той.

 

На въпрос би ли станал длъжностен министър председател, Гюров разяснява: „ Това са хипотетични въпроси. Отговорността е в ръцете на президента – да откри уравновесено решение в този миг. “


Държавният глава Румен Радев продължава втори ден срещите си с посочените в член 99, алинея 5 от Конституцията по отношение на процедурата за назначение на длъжностен министър-председател. Вчера Радев се срещна с ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков, управителя на Българска народна банка Димитър Радев, ръководителя на Семтната палата Димитър Главчев.

 

Днес президентът се срещна с омбудсмана Диана Ковачева, подуправителя на Българска народна банка Петър Чобанов, както и с подуправителя на Българска народна банка Радослав Миленков.

 

Съгласно член 99 от Конституцията, откакто не е реализирано единодушие за държавно управление, президентът, след съвещания с парламентарните групи и по предложение на определения за длъжностен министър-председател, назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период.

 

След измененията в Конституцията за длъжностен министър-председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българска народна банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

/РИ/

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР